Τυνησία: Αντιδράσεις για την απόρριψη της έφεσης του δημοσιογράφου Μπεν Μπρικ

0

Την απογοήτευση και την κατάπληξή τους για την απόρριψη της έφεσης που είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος Ταουφίκ Μπεν Μπρικ κατά της σε βάρος του απόφασης για επίθεση σε μία γυναίκα, εκφράζουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.
Ο Μπεν Μπρικ είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Τυνησίας σε ποινή εξάμηνης φυλάκισης, αντιμετωπίζοντας μια κατηγορία που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών, ήταν κατασκευασμένη και απέβλεπε στο να σταματήσει ο δημοσιογράφος τις επικρίσεις κατά των αρχών της χώρας. Η καταδίκη του ήταν αποτέλεσμα της καταγγελίας μιας γυναίκας, η οποία υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από τον 49χρονο λειτουργό του Τύπου και ότι ο Μπεν Μπρικ προξένησε φθορές στο αυτοκίνητό της στη διάρκεια καβγά στον δρόμο. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο εντολέας τους έπεσε θύμα μυστικής επιχείρησης της Αστυνομίας που είχε ως στόχο να τον παγιδεύσει.
Η πρωτόδικη απόφαση είχε προκαλέσει την αποδοκιμασία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. Με αφορμή την επικύρωσή της, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) υποστήριξε πως «τίποτα δεν δικαιολογεί» την παραμονή του Μπεν Μπρικ στη φυλακή και πρόσθεσε: «Αυτό που μένει τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι οι συνθήκες κράτησης του Ταουφίκ είναι οι καλύτερες δυνατές». Έκπληκτοι για την απόφαση δήλωσαν η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT), σημειώνοντας ότι «αυτή η απόφαση του εξαρτώμενου από την εκτελεστική εξουσία δικαστηρίου έρχεται στο πλαίσιο της, χωρίς προηγούμενο, οπισθοδρόμησης της ελευθερίας του Τύπου στην Τυνησία».

Σχόλια