Χαβάη: αντιδρά η Εκκλησία σε νόμο που αναγνωρίζει ενώσεις ομοφυλοφίλων

0

Η Χαβάη γίνεται έτσι η έβδομη Πολιτεία που εξομοιώνει νομικά τις ενώσεις ομοφυλοφίλων με τον τυπικό γάμο. Παρότι η νέα μορφή έννομης συμβίωσης δεν αναγνωρίζεται ως γάμος, μελλοντικά αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη εξομοίωση. Βάσει του νόμου, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικές αιτήσεις για να αναγνωριστεί νομικά η συμβίωση με το σύντροφό τους και να τύχουν των σχετικών φορολογικών ελαφρύνσεων. Στην πράξη αναγνώρισης θα προβαίνει δικαστής ή ιερέας, χωρίς να υφίσταται συνέπειες σε περίπτωση που αρνηθεί.

Ο νόμος πέρασε τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία. Ο κυβερνήτης Neil Abercrombie δήλωσε σχετικά: «Κατά τη γνώμη μου, η αναγνώριση των ελεύθερων ενώσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων εκφράζει την αρχή ίσα δικαιώματα για όλους. Εδώ στη Χαβάη προστατεύεται η διαφορετικότητα, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα, προστατεύεται η αξία του ανθρώπου. Ο νέος νόμος είναι προϊόν μιας επίμοχθης και συναισθηματικά φορτισμένης διαδικασίας και αποτελεί μία νίκη για όλους».

Αντίθετη γνώμη φαίνεται να έχουν, όμως, δύο χριστιανικές εκκλησίες και οι ιερείς τους, που προσέφυγαν την Τετάρτη κατά του νόμου με την αιτιολογία ότι προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματά τους. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι οι εκκλησίες θα έπρεπε να εξαιρούνται από την υποχρέωση να παρέχουν τους χώρους τους για εκδηλώσεις ένωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. «Κανονικά οι εκκλησιαστικοί φορείς και οι ιερείς θα έπρεπε να εξαιρούνται από το νόμο. Δηλαδή, το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιώτες έχουν καταθέσει παράπονα στην Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων, επειδή δήθεν παράνομα αρνούνται πολλές εκκλησίες να παραχωρήσουν την εκκλησία ως χώρο για τη γαμήλια εκδήλωση ομοφυλόφιλων ζευγαριών», δήλωσαν. Οι προσφεύγοντας ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς πλήττει το δικαίωμα της ελεύθερης λατρείας.

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια