Ξανά καταδικάστηκε η Τουρκία από το ΕΔΑΔ

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε χθες την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά την προσφυγή του εκδότη και του διευθυντή σύνταξης ενός μηνιαίου περιοδικού, οι οποίοι καταδικάστηκαν στην Τουρκία για τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με το κουρδικό ζήτημα. Στα ίδια άρθρα επέκριναν επίσης τη σωφρονιστική πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Ταϊφούν Κοτζ, ιδιοκτήτης του μηνιαίου περιοδικού «Επανάσταση για την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη» και ο Μουσά Ταμπάς, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, είχαν καταδικαστεί στις 24 Αυγούστου του 1998 από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, κυρίως για προπαγάνδα κατά της «αδιαίρετης ενότητας του κράτους» και τους είχε επιβληθεί πρόστιμο, απαγόρευση της κυκλοφορίας του περιοδικού για ένα μήνα και κατάσχεση των επίμαχων τευχών. Οι ποινές αυτές αρχικά ανεστάλησαν και στις 6 Ιουνίου του 2003 ακυρώθηκαν.

Το ΕΔΑΔ εκτιμά ότι τα άρθρα, παρά το μερικές φορές εχθρικό τους ύφος, δεν ενθαρρύνουν τη βία και την ένοπλη αντίσταση ή την εξέγερση. Οι δικαστές έκριναν εξάλλου ότι οι ποινές με αναστολή που επεβλήθησαν στους δυο ενάγοντες είχαν αντίκτυπο στο ίδιο το επάγγελμα των ενδιαφερόντων καθώς τους ανάγκασαν να απέχουν από την έκδοση οιουδήποτε εντύπου που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίθετο προς τα συμφέροντα του κράτους.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Αγκυρα για παράβαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και επεδίκασε αποζημίωση 4.000 ευρώ στους δυο Τούρκους για ηθική βλάβη και 2.290 ευρώ για δαπάνες.

Σχόλια