Ξεκινά αύριο ο Μιλόσεβιτς την υπεράσπισή του στη Χάγη

0

Αρχίζει αύριο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η διαδικασία υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων υγείας του Μιλόσεβιτς.

Ο Μιλόσεβιτς επρόκειτο να αρχίσει την υπεράσπισή του τον περασμένο Ιούλιο, αλλά τα προβλήματα υγείας του ανάγκασαν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσουν εκ νέου την αναβολή της δίκης και την υποβολή του Μιλόσεβιτς σε νέα σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Την υπεράσπισή του θα αναλάβει ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, καθώς δεν επιθυμεί να αναθέσει αυτό το έργο σε κάποιον άλλο παρά το γεγονός ότι οι δικαστές πιέζουν για ολοκλήρωση της δίκης έως τον Οκτώβριο του 2005. Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει το έργο της διασφάλισης του δίκαιου χαρακτήρα της δίκης αντιτίθενται στην προοπτική του διορισμού συνηγόρου υπεράσπισης για τον Μιλόσεβιτς από το ίδιο το δικαστήριο, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά το άγχος του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας και θα σήμαινε ουσιαστικά την αποστέρηση του δικαιώματός του να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του.

Οι δικηγόροι αυτοί, γνωστοί και ως “amici curiae” (φίλοι του δικαστηρίου) επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προταθεί στον Μιλόσεβιτς να δεχθεί τη βοήθεια ενός δικηγόρου που ο ίδιος, όμως, θα επιλέξει.