Ξεκινά η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

0

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Βοσνία, στη διάρκεια του πολέμου της τριετίας 1992-1995.

Ο Μλάντιτς καταζητούνταν από το 1995 και συνελήφθη τελικά το 2011 κοντά στο Βελιγράδι από σερβικές δυνάμεις. Όσο ανέμενε την έναρξη της δίκης βρισκόταν υπό κράτηση μαζί με τον Ράντοβαν Καραντιτς, η δίκη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τις ίδιες περίπου κατηγορίες που αντιμετωπίζει και ο Μλάντιτς. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο σημαντικό είναι που αρχίζει επιτέλους η δίκη, δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη απαγγελία κατηγορίας κατά του Μλάντιτς», δήλωσε ο εισαγγελέας Serge Brammerz. «Θα προτιμούσαμε σαφώς να έχουμε και τους δύο κατηγορούμενους ενώπιον των ίδιων δικαστών, καθώς ο ένας είναι ο πολιτικός αρχιτέκτονας των εγκλημάτων που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και ο άλλος το στρατιωτικό όργανο που εφάρμοσε την πολιτική αυτή».

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά του Μλάντιτς –αλλά και κατά του Καραντιτς- αφορούν βιαιοπραγίες που συντελέσθηκαν το 1992 στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, η οποία κορυφώθηκε με τη σφαγή οχτώ χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει ως αποδεικτικό υλικό καταθέσεις από 400 μάρτυρες, ενώ οι Eισαγγελείς θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου διακόσιες ώρες για την παρουσίαση των ισχυρισμών τους, προτού ξεκινήσει την υπεράσπισή του ο Μλάντιτς. Σε περίπτωση καταδίκης ο Μλάντιτς απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.