Ξεκίνησε η δίκη 6 Κροατών που κατηγορούνται για εθνοκάθαρση

0

Ξεκίησε χθες στη Χάγη η δίκη έξι Κροατών της Βοσνίας που διατηρούσαν υψηλές θέσεις επί εποχής πολέμου, κατηγορούμενοι για την ενορχήστρωση εκστρατείας εθνικής εκκαθάρισης εις βάρος Βόσνιων μουσουλμάνων στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στο πλαίσιο του σχεδίου της «Μεγάλης Κροατίας».

Οι έξι άνδρες παραδόθηκαν οικειοθελώς στη Χάγη τον Απρίλιο του 2004, όταν η Κροατία προσπαθούσε να ενισχύσει τις ελπίδες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύσσωμοι δηλώνουν αθώοι έναντι συνολικά 26 κατηγοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται η δολοφονία, ο βιασμός, η καταστροφή περιουσίας και η απέλαση Βόσνιων μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995).

Βασικός ύποπτος είναι ο Ζάντρακο Πρλίτς, πρόεδρος του αυτοανακηρυχθέντος «κροατικού κράτους της Βοσνίας»

Το κατηγορητήριο εις βάρος των ανδρών αναφέρει ότι οδήγησαν μουσουλμάνους και άλλους μη Κροάτες εκτός του αυτοανακυρυχθέντος κράτους τους, στο πλαίσιο εκστρατείας εθνικής εκκαθάρισης για την εγκαθίδρυση της «Μεγάλης Κροατίας» για μία περίοδο 11 μηνών μέσα στο διάστημα 1993-1994.

Κατά την εισαγγελία προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις και κατέφυγαν σε μεθόδους εκφοβισμού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και στερήθηκαν της περιουσίας τους.

Σχόλια