Ξεκίνησε η δίκη για το «Λεξικό του Χάρι Πότερ»

0

Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης παρέστη, χθες, για να καταθέσει η διάσημη Βρετανίδα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της σειράς βιβλίων με ήρωα τον Χάρι Πότερ, στην δικαστική αντιπαράθεση για την έκδοση ανεπίσημης εγκυκλοπαίδειας για τον μικρό μάγο.

Το 400 σελίδων βιβλίο «Το Λεξικό του Χάρι Πότερ» βασίζεται σε υλικό που συγκεντρώνει από το 1999 στο διαδίκτυο ο δημιουργός της ιστοσελίδας Στιβ Βάντερ Αρκ, ο οποίος έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο «RDR Books».

Η Βρετανίδα συγγραφέας υποστηρίζει ότι το «Λεξικό του Χάρι Πότερ» προσβάλλει την αποκλειστικότητα των πνευματικών της δικαιωμάτων. Η Ρόουλινγκ άσκησε αγωγή κατά του συγγραφέα Στιβ Βάντερ Αρκ και κατά του εκδοτικού οίκου. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα.

Ο εκδοτικός οίκος RDR Books υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, Στιβ Βάντερ Άρκ, βασίστηκε στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας που δημιούργησε ( www.hp-lexicon.org), την οποία έχουν επισκεφτεί 25 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και η ίδια η Ρόουλινγκ έχει χαρακτηρίσει «σπουδαία ιστοσελίδα».

Σε ανακοίνωσή της, η Ρόουλινγκ αναφέρει ότι παρόλο που της αρέσουν οι ιστοσελίδες των φίλων του Χάρι Πότερ, η ίδια έχει εκφράσει την πρόθεση να συγγράψει «την οριστική εγκυκλοπαίδεια του Χάρι Πότερ, στην οποία θα περιλαμβάνεται όλο το υλικό, ακόμα κι αυτό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στα μυθιστορήματα».

Μάλιστα η Ρόουλινγκ έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει τα έσοδα από την εγκυκλοπαίδεια αυτή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

«Εάν ο δικαστής αποδεχθεί την άποψη του εκδοτικού οίκου, αυτή η απόφαση θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις ελευθερίες των πραγματικών φίλων του διαδικτύου», δήλωσε η Βρετανίδα συγγραφέας.

Ο εκδοτικός οίκος RDR υποστήριξε ότι η «Ρόουλινγκ επιδιώκει να κατοχυρώσει ένα μονοπώλιο στο δικαίωμα έκδοσης λογοτεχνικών βοηθημάτων και άλλων μη ακαδημαϊκών ερευνών που σχετίζονται με τη δουλειά της. Εάν η Ρόουλινγκ δικαιωθεί από το δικαστήριο, το πλήγμα θα είναι τεράστιο για τον κλάδο των λογοτεχνικών βοηθημάτων».

Σχόλια