Ξεκίνησε η δίκη για το γαλλικό “”Watergate””

0

Με τον χαρακτηρισμό από πολλούς ως η γαλλική εκδοχή του σκανδάλου “Watergate”, ξεκίνησε στη Γαλλία η δίκη 12 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δύο δεκαετίες πριν διατηρούσαν κύκλωμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, υπό την καθοδήγηση του πρώην Προέδρου της χώρας Φρανσουά Μιτεράν, για να παρακολουθεί τους αντιπάλους του. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο διευθυντής της Renault, Louis Schweitzer. Η υπόθεση έκανε 22 χρόνια να έρθει στα δικαστήρια, καθώς υπήρχαν εμπόδια στη δικαστική διερεύνησή της λόγω του απορρήτου των κρατικών εγγράφων.

Η δίκη αφορά τη δημιουργία μιας αντιτρομοκρατικής μονάδας από τον Μιτεράν, μετά τη βομβιστική επίθεση σε εβραϊκή περιοχή της Γαλλίας το 1982. Η μονάδα αυτή όμως εξελίχτηκε σε κύκλωμα που υπέκλεπτε χιλιάδες τηλεφωινκές συνομιλίες δικηγόρων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, ακόμα και ηθοποιών, και έδινε απευθείας αναφορά στον Πρόεδρο παρακάμπτοντας την εθνική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι 12 κατηγορούνται για παραβίαση της ιδιωτικότητας, ωστόσο οι ίδιοι αναμένεται να υποστηρίξουν ότι εκτελούσαν διαταγές ανωτέρων τους. Η δίκη ενδέχεται να διαρκέσει 3 μήνες και σε περίπτωση που βγει καταδικαστική απόφαση, οι 12 θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή.

Σχόλια