Ξεκίνησε η δίκη του Ισπανού τραπεζοεπιχειρηματία Εμίλιο Μποτίν

0

Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης του Ισπανού Εμίλιο Μποτίν, προέδρου της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Santander Central Hispano. Ο Μποτίν κατηγορείται για κακοδιαχείριση χρημάτων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρείται ότι έδωσε σε δύο πρώην στελέχη της τράπεζας. Ωστόσο, στο ξεκίνημά της η δίκη αναβλήθηκε για την Δευτέρα, καθώς ο δικηγόρος του Μποτίν παρουσίασε νέα έγγραφα στο δικαστήριο, τα οποία πρέπει να μελετηθούν.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες επενδυτών της τράπεζας για τα δύο στελέχη της που έλαβαν τα χρήματα, και τα οποία αποχώρησαν το 2001. Και οι δύο βοήθησαν τον Μποτίν στη μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στην Ισπανία, ανάμεσα στην Santander και την Banco Central Hispano το 1999. Ο ίδιος ο Μποτίν δήλωσε προσερχόμενος στο δικαστήριο ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ενώ τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές ήταν νόμιμες και έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη τους.

Παρά τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Μποτίν εξακολουθεί να ηγείται της Santander, η οποία πλέον αποτελεί μία από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ωστόσο, σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Σχόλια