Χέρτζογκ: “Εκτός ορίων το ΔΕΚ”

0

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει να πάψει να υπονομεύει τις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών μελών προειδοποιούν ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτζογκ και ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Λούντερ Γκέρκεν με δηλώσεις τους στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα, Euobserver.
Οι σκληρές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων συμπίπτουν χρονικά με τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν η Δανία και η Αυστρία εις βάρος του ΔΕΚ, το οποίο κατηγορούν ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.
Πολλές από τις υποθέσεις, τις οποίες ανέλυσε σε ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, καταδεικνύουν ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων “συστηματικά αγνοεί βασικές αρχές της δυτικοευρωπαϊκής ερμηνείας του δικαίου, αδιαφορεί για το σκεπτικό των νομοθετών και επινοεί νομικές αρχές, τις οποίες χρησιμοποιεί ως βάση για μελλοντικές κρίσεις”.
Ο Ρόμαν Χέρτζογκ προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς, όπως υποστηρίζει το ΔΕΚ είναι “αναρμόδιο” να επιβλέπει την αρχή της επικουρικότητας και ζητήματα που αφορούν τα κράτη μέλη.