Χιλή: Δικαστική συγγνώμη στα θύματα του καθεστώτος Πινοτσέτ

0

Συγγνώμη για αθέμιτες και παράνομες πράξεις δικαστών, κατά την περίοδο της δικτατορίας Πινοτσέτ, ζήτησε η Εθνική Ένωση Δικαστών της Χιλής, από τις οικογένειες των θυμάτων εκείνης της περιόδου.

Υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, από το 1973 έως το 1990.

Η κίνηση αυτή της Εθνικής Ένωσης Δικαστών της Χιλής, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού σώματος της χώρας, συνιστά μια παραδοχή της ανεπάρκειας ή ακόμα και της αποχής των δικαστών, από το θεσμικό τους ρόλο, ως προστατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την επίμαχη περίοδο. Η Ένωση αναγνώρισε το γεγονός, ότι το δικαστικό σώμα αγνόησε επανειλημμένα τις εκκλήσεις επέμβασης της δικαστικής εξουσίας, καθώς υπολογίζεται, ότι οι δικαστές απέρριψαν, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συστηματικά, περίπου 5.000 αιτήματα δικαστικής αρωγής για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν απαχθεί από τις στρατιωτικές αρχές ή είχαν εξαφανισθεί κάτω από ύποπτες συνθήκες.

«Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και από ολόκληρη την κοινωνία της Χιλής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές σε ανακοίνωσή τους, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Σεμπάστιαν Πινιέρα, δήλωσε, ότι η 40η επέτειος του πραξικοπήματος αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή.
 

Σχόλια