Χιλή: Εν αναμονή μαζικών συλλήψεων πρώην στελεχών της χούντας του Πινοσέτ

0

Δικαστής στη Χιλή ζήτησε να συλληφθούν 129 πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο δικαστής Βίκτορ Μοντίλιο αφορούν πρώην πράκτορες της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DINA), στελέχη του στρατού, πρώην αξιωματικούς της αεροπορίας, του ναυτικού και της αστυνομίας.
Τα εντάλματα σχετίζονται με την «Επιχείρηση Κόνδωρ», την εκστρατεία για την εξόντωση αντιφρονούντων από τις χούντες στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Παραγουάη και στην Ουρουγουάη, την δεκαετία του 1970.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Αφορούν επίσης την «Επιχείρηση Κολόμπο», στο πλαίσιο της οποίας 119 Χιλιανοί, μέλη και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εξολοθρεύτηκαν το 1975.
Τα εντάλματα αφορούν επίσης την εξαφάνιση 10 κομμουνιστών στο Σαντιάγο το 1976.

Ο δικαστής είπε στο Radio Cooperativa ότι η έρευνα «αφορά όλους όσοι βρίσκονταν στα στρατόπεδα, και άπτεται του αν συμμετείχαν ή γνώριζαν τη στέρηση των δικαιωμάτων των θυμάτων…Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας».
Νομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όλες οι συλλήψεις θα γίνουν ως την Παρασκευή και ότι όλοι κατηγορούνται για απαγωγές αντιφρονούντων.
Ο Μοντίλιο ανέλαβε την έρευνα το 2006, αντικαθιστώντας το Χουάν Γκουσμάν, που την είχε αρχίσει το 1998.

Σχόλια