Χιλή: Επιβολή προστίμου στα Starbucks για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 δολαρίων στην εταιρεία Starbucks για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση έφτασε ενώπιον της δικαιοσύνης όταν εκπρόσωποι των εργαζομένων στράφηκαν κατά του αμερικανικού κολοσσού καταγγέλλοντας απειλές εκ μέρους της εταιρείας για επικείμενες απολύσεις,
περιορισμό ορισμένων προνομιακών παροχών και αντικατάσταση εργαζομένων που συμμετείχαν σε απεργία.

Να σημειωθεί ότι πέρσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά απεργία εργαζομένων σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας όταν υπάλληλοι στη Χιλή θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις αποδοχές τους και σε ορισμένα από τα προνόμια που τους παρείχε η εταιρεία, όπως ένα μηνιαίο επίδομα διατροφής ύψους 100 δολαρίων.

Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας στη Χιλή ισχυρίζονται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εκπροσωπούν μόλις το 10% των εργαζομένων ενώ δήλωσαν ότι αν και διαφωνούν με τη δικαστική κρίση επί του θέματος, θα σεβαστούν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμαναν ότι η εταιρεία Starbucks παρέχει εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και προνόμια στους εργαζομένους της, γεγονός που δε δικαιολογεί τέτοιου είδους αντιδράσεις εκ μέρους των τελευταίων.