Χιλή: Καταδίκη για το “Καραβάνι του Θανάτου”

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επέβαλε ποινές φυλάκισης σε πέντε απόστρατους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους για το θάνατο δεκάδων πολιτικών αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.

Οι αξιωματικοί ήταν όλοι μέλη του στρατιωτικού αποσπάσματος “Καραβάνι του Θανάτου”, το οποίο διέσχιζε τη χώρα από άκρη σε άκρη αναζητώντας και εκτελώντας πολιτικούς αντιπάλους του δικτατορικού καθεστώτος.

Τα εγκλήματα διεπράχθησαν λίγο μετά την άνοδο του εκλιπόντος στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στην εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973.

Ο επικεφαλής του αποσπάσματος, στρατηγός Σέρχιο Αρελάνο Σταρκ, είναι σήμερα 88 ετών. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών επειδή έδωσε την εντολή για την εκτέλεση τεσσάρων ατόμων που κρατούνταν σε στρατιωτική φυλακή της Χιλής.

Ένας ακόμα αξιωματικός καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση ενώ οι υπόλοιποι τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

“Είναι πολύ θετική είδηση, κυρίως για τις οικογένειες των θυμάτων του καραβανιού του θανάτου, το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ότι έπαιρνε τις εντολές του από τον στρατηγό Αρελάνο Σταρκ”, δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Αρελάνο χαρακτήρισε την ποινή “εξαιρετικά άδικη” και διευκρίνισε ότι ο πελάτης του δεν είναι πλέον σε κατάσταση να καταλάβει τη διαδικασία της δίκης.

Σχόλια