Χιλή: Προώθηση νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων

0

Το Εθνικό Κογκρέσο της Χιλής εξετάζει την ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει τις εκτρώσεις κάτω από ορισμένες συνθήκες. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι είναι νόμιμη η έκτρωση που λαμβάνει χώρα μέσα στις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο, β) εάν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει, και γ) εάν η κύηση οφείλεται σε βιασμό.

Η Χιλή καθιέρωσε την ολοκληρωτική απαγόρευση των εκτρώσεων το 1990, υπό το διδακτορικό καθεστώς του Augusto Pinochet. Η εν λόγω ποινικοποίηση των εκτρώσεων, με την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης ανώτατης διάρκειας πέντε ετών για τους παραβάτες, έχει αμφισβητηθεί αρκετές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι οι πιθανότητες έγκρισης του νομοσχεδίου είναι μεγάλες, καθώς την πρωτοβουλία για την προώθηση του είχε η Πρόεδρος της χώρας, Michelle Bachelet.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων αναφέρει ότι περίπου 400.000 γυναίκες νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της Χιλής τη δεκαετία 2001-2012, λόγω επιπλοκών από μη ασφαλείς εκτρώσεις.

Σχόλια