Χιλιάδες ευρώ κοστίζει ημερησίως η παρακολούθηση του Ασάνζ από τη βρετανική αστυνομία

0

Περισσότερα από  10.000 ευρώ ημερησίως κοστίζει στους Βρετανούς φορολογούμενους η παρακολούθηση του ιδρυτή του WikilLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τη βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Από τις 19 Ιουνίου 2012, ημέρα που ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε άσυλο, μέχρι τον Μάιο του 2014, η παρακολούθησή του έχει στοιχίσει συνολικά περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι μισθοί των αστυνομικών που απασχολούνται με την υπόθεση αυτή και η χρήση οχημάτων και εξοπλισμού.  

Ο Ασάνζ, υποστηρίζει ότι είναι αθώος και φοβάται ότι αν εκδοθεί στη Σουηδία, στη συνέχεια θα τον παραδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε σχετικά “Βασιζόμαστε στον Ισημερινό, για να βοηθήσει ώστε να μπει ένα τέλος στη δύσκολη και δαπανηρή φιλοξενία του Ασάνζ”, Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε προχθές ότι η χώρα του θα παρέχει προστασία στον Ασάνζ, για όσο διάστημα το επιθυμεί ο Αυστραλός.

 

Σχόλια