Χίλιες υποθέσεις για την Eurojust

0

Με μεγάλη ικανοποίηση η Eurojust ανακοίνωσε ότι άγγιξε το όριο των 1.000 νέων υποθέσεων το 2007, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 50% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Η Eurojust είναι ένα από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας των δικαστικών αρχών σε ποινικές διαδικασίες που αφορούν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη. Πρόκειται για το πρώτο μόνιμο δίκτυο δικαστικών αρχών στον κόσμο.
Η χιλιοστή υπόθεση άνοιξε από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν τη βοήθεια και τον συντονισμό της Eurojust. Το Κολέγιο των Εθνικών Μελών δέχτηκε να αναλάβει την υπόθεση κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 27 Νοεμβρίου. Η υπόθεση αφορά την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και εμπλέκονται σε αυτήν έξι κράτη μέλη της ΕΕ και δύο εκτός Κοινότητας. Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν μπορούν να δοθούν στοιχεία στη δημοσιότητα.
Το εθνικό μέλος της Γαλλίας στη Eurojust, Φρανσουά Φαλετί δήλωσε σχετικά με τη χιλιοστή υπόθεση: « Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Eurojust άγγιξε το όριο των 1000 υποθέσεων. Όπως και στο παρελθόν, η Eurojust θα καλέσει τις δικαστικές και ερευνητικές αρχές όλων των κρατών μελών να ανταλλάξουν πληροφορίες για αυτό το δίκτυο εγκληματιών. Θα αναλάβει επίσης το συντονισμό των ερευνών και των διώξεων σε διεθνές επίπεδο. Η Eurojust επίσης θα βοηθηθεί σημαντικά από τις αναλύσεις της Europol».
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες ο επίτροπος αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κολεγίου της Eurojust, Χοσέ Λουίς Λόπες ντα Μότα.
«Με το άνοιγμα της 1000ης νέας υπόθεσης φέτος, η Eurojust παίζει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της έρευνας και των διώξεων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος», είπε ο Φράνκο Φρατίνι.

Σχόλια