Χίλιοι τρόποι για την προώθηση των ίσων ευκαιριών

0

Ολοκληρώθηκε ο εορτασμός του 2007 ως του ευρωπαϊκού έτους ίσων ευκαιριών για όλους με μια μεγάλη εκδήλωση που έχει ως σκοπό να προβάλει τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και να συγκεντρώσει ιδέες για όσα μένει ακόμα να γίνουν.
Στη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 1000 διαφορετικές εκδηλώσεις σε 30 χώρες που είχαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για τα δικαιώματα όλων σε μια ζωή χωρίς διακρίσεις, να θέσουν σε νέες βάσεις το διάλογο μεταξύ των διαφόρων συντελεστών για την προώθηση της ισότητας και να αναδείξουν τα οφέλη που αποκομίζει συνολικά η κοινωνία από τη διαφορετικότητα.
Το 2008 θα ακολουθήσει μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εκτός του χώρου εργασίας, ενώ οι καλύτερες ιδέες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του έτους θα ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα PROGRESS.
«Με παρεμβάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη μετάδοση ευφάνταστων τηλεοπτικών μηνυμάτων στο MTV και τις δραστηριότητες για τους επισκέπτες του διαγωνισμού τραγουδιού “Eurovision” στο Ελσίνκι, έως την απονομή βραβείων στις εταιρείες για πρωτοβουλίες τους με θέμα τη διαφορετικότητα, το Ευρωπαϊκό Έτος συνέβαλε στο να διαδοθεί το μήνυμα της ισότητας και της διαφορετικότητας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο αρμόδιος για τις ίσες ευκαιρίες Επίτροπος κ. Vladimír Špidla.
Στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του έτους συγκαταλέγεται η περιοδεία του φορτηγού της ΕΕ για την προβολή της διαφορετικότητας, το οποίο επισκέφτηκαν μισό εκατομμύριο επισκέπτες στις 99 στάσεις που πραγματοποίησε σε μια διαδρομή 72.000 χλμ. στη διάρκεια πέντε ετών. Επιπλέον, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ χορηγήθηκαν σε 19 σχέδια από 12 χώρες που αφορούσαν την ένταξη της κοινότητας των Ρομ.
Από τις 1.000 δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο του Έτους, οι μισές περίπου συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 47 διαφορετικά προγράμματα κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων, 31 μελέτες και έρευνες και 21 διαγωνισμοί για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις ή το ευρύ κοινό. Εθνικές διαφημιστικές εκστρατείες πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία και το Βέλγιο, ενώ στη Γαλλία και στην Κύπρο το μήνυμα για τη διαφορετικότητα πέρασε μέσα από μεγάλα μουσικά φεστιβάλ και φεστιβάλ νεολαίας.
Στη Σλοβενία μια ομάδα ανθρώπων που είχαν υποστεί διακρίσεις – τα «πρόσωπα της χρονιάς» – επισκέφθηκαν σχολεία για να μοιραστούν την εμπειρία τους. Και στη Λιθουανία, το γραφείο του διαμεσολαβητή για τις ίσες ευκαιρίες ήταν υποψήφιο για ένα εθνικό τηλεοπτικό βραβείο χάρη στο έργο του τη χρονιά που πέρασε.

Σχόλια