Χονγκ-Κονγκ: αντισυνταγματική διάταξη για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών οικιακών βοηθών

0

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που απέκλειε ειδικά την κατηγορία των αλλοδαπών οικιακών βοηθών από το δικαίωμα αίτησης για μόνιμη κατοικία με τη συμπλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων η Evangeline Banao Vallejos, διότι -όταν αιτήθηκε άδειας μόνιμης κατοικίας- αντιμετώπισε την άρνηση των διοικητικών αρχών, σε αντίθεση με αλλοδαπούς που ασκούσαν άλλες δραστηριότητες και είχαν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό συναπτών ετών παραμονής. Εξετάζοντας παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα της διάταξης που αποτελούσε νόμιμη βάση της αγωγής, το δικαστήριο εντόπισε αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος της επαγγελματικής κατηγορίας των αλλοδαπών οικιακών βοηθών. Ο αποκλεισμός της εν λόγω κατηγορίας γινόταν με αυθαίρετα κριτήρια, δεν εξυπηρετούσε κάποιο δημόσιο σκοπό και παραβίαζε την αρχή της ισότητας, διότι επρόκειτο για ρύθμιση όμοιων περιπτώσεων με ανόμοιο τρόπο.

Η έκδοση της απόφασης έθεσε τέλος σε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που είχε διχάσει την κοινή γνώμη. Από τη μία πλευρά, δεν είναι δυνατόν να αγνοεί κάποιος ότι στα σπίτια των εύπορων οικογενειών του Χονγκ-Κονγκ απασχολούνται 292.000 χιλιάδες οικιακές βοηθοί από διάφορες χώρες της Ανατολικής Ασίας, που μέχρι τώρα στερούνταν της δυνατότητας να φέρνουν στην πόλη τις οικογένειές τους και αναγκάζονταν σε συνεχείς ανανεώσεις των αδειών παραμονής. Από την άλλη, οι δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, εξέφρασαν συνθηματολογώντας τους βάσιμους φόβους πολλών πολιτών, ότι δεν υπάρχει ο κατοικήσιμος χώρος και οι υποδομές σε δημόσιες υπηρεσίες, για να απορροφηθούν τόσες χιλιάδες νομιμοποιημένες οικιακοί βοηθοί μαζί με τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, αλλά αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της αίτησης ακύρωσης εντός της νόμιμης 28ημερης προθεσμίας.

 

Σχόλια