Χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας σε παιδιά πολιτικών προσφύγων

0

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ντομένικο Μαντσιόνε, η κυβέρνηση συνασπισμού σχεδιάζει νέο μέτρο για την αυτόματη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των πολιτικών προσφύγουν που γεννιούνται στη χώρα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για νέο νομοσχέδιο αλλά για νέα ερμηνεία του υφισταμένου νομικού πλαισίου, σχετικά με τους πολίτες από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η αρχική τους ιθαγένεια.
Δηλαδή, με τη νέα ερμηνεία της διάταξης, τα παιδιά τους θα δικαιούνται αυτόματα κατά την γέννησή τους να λάβουν την ιταλική υπηκοότητα, καθώς στην Ιταλία, το καθεστώς του πρόσφυγα στον οποίο χορηγείται άσυλο προσομοιάζει με εκείνο των αλλοδαπών χωρίς ιθαγένεια.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, ειδικότερα από τη Λέγκα, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ότι «Ο Ρέντσι, ως απόλυτος μονάρχης, έχει την απαίτηση να αλλάξει ένα νομικό καθεστώς με μια απλή ερμηνευτική εγκύκλιο.»

Από την άλλη πλευρά, αρμόδια υπουργός για την ένταξη των μεταναστών, Σεσίλ Κιένγκε, προσπαθούσε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, να επιτύχει την αλλαγή του νόμου και την χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία γεννιούνται στην Ιταλία, κάτι που δεν επιτεύχθηκε λόγω ενστάσεων της κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αν και φέτος υποβλήθηκαν στο υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης πάνω από 21.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, εάν εφορμοστεί η νέα αυτή «ερμηνεία», θα αφορά περί τις 200 περιπτώσεις μόνο.
 

Σχόλια