Υεμένη: Ν/σ για τη θέσπιση κατώτατου ορίου ηλικίας γάμου

0

Την απαγόρευση των γάμων παιδιών και ανηλίκων ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, μετά το σοκ που προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη η είδηση του θανάτου οκτάχρονης, από εσωτερική αιμορραγία, μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της με 40χρονο άντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης, ο 40χρονος είχε καταβάλει στην οικογένεια της οκτάχρονης το ποσό των 2.000 ευρώ για τη σύναψη του γάμου, ενώ σε βάρος του δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη. Η κα Ashton εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την πολύκροτη υπόθεση, καλώντας την Υεμένη «να λάβει άμεσα τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα, προκειμένου να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Στον απόηχο των εξελίξεων, η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης, Hooria Mashhur, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει εκ νέου σχέδιο νόμου, με το οποίο θα ορίζεται ως κατώτατο ηλικιακό όριο για τη σύναψη γάμου, το 17ο έτος.

Υπενθυμίζεται, ότι πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων έχουν απασχολήσει τη χώρα στο παρελθόν, παγιώνοντας το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Ωστόσο, η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου έχει ανασταλεί από το 2009, λόγω των πιέσεων που ασκούνται από φατρίες ισλαμιστών ή άλλων φονταμενταλιστικών και συντηρητικών κύκλων.

 

Σχόλια