Υιοθετήθηκε από την τουρκική βουλή το νομοσχέδιο για τα θρησκευτικά λύκεια

0

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση 18 ωρών, το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτερη εκπαίδευση, που ευνοεί τα θρησκευτικά σχολεία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με το στρατό ο οποίος θεωρεί ότι αυτό υπονομεύει την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους και αυξάνει την επιρροή του Ισλάμ στην εκπαίδευση.

Στους 258 βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, 254 ψήφισαν υπέρ έναντι τεσσάρων.

Το νομοσχέδιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει στόχο κυρίως να επιτρέψει στους πτυχιούχους των επαγγελματικών λυκείων να κατευθυνθούν προς οποιοδήποτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Θα επιτρέψει έτσι στους απόφοιτους των θρησκευτικών λυκείων να έχουν πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σχολές της επιλογής τους μετέχοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

Το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια απαγορεύει σε μαθητές των σχολείων αυτών την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, εκτός των θεολογικών σχολών. Εμποδίζει κυρίως τους σπουδαστές των σχολείων αυτών, τα οποία θεωρούνται κέντρα διακίνησης εξτρεμιστικών ισλαμικών ιδεών, να κατέχουν θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες για τις οποίες απαιτούνται πανεπιστημιακά διπλώματα.