Υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Ρώμης» κατά της ξενοφοβίας

0

Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η συνάντηση των εκπροσώπων δεκαεπτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στις σχετικές εργασίες συμμετείχε και η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκης.

Στη συνάντηση υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Ρώμης», με την οποία οι κυβερνήσεις που εκπροσωπήθηκαν, δεσμεύονται να προτάξουν την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της έλλειψης ανοχής και των παντός είδους φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων.
«Καταγγέλλουμε τα πολιτικά προγράμματα και τις οργανώσεις που βασίζονται στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και σε θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας, καθώς και τους νόμους και τις πρακτικές που βασίζονται σε θέσεις ασύμβατες με τις δημοκρατικές μας αξίες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της διακήρυξης.

Σημειώνεται τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Ιταλίδα υπουργό Μετανάστευσης, Cecile Kyenge, η οποία έχει γίνει στόχος φραστικών επιθέσεων και απειλών από ρατσιστικές ομάδες και πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς, λόγω της καταγωγής και του χρώματός της.

 

Σχόλια