Υπέγραψε ο Ομπάμα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την άμυνα

0

Η υπογραφή αρχικά ήταν αμφίβολη, διότι ο Πρόεδρος είχε προβληματιστεί με ορισμένες διατάξεις για την απεριόριστη κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας, με τις οποίες διαφωνούσε. Οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις αφορούν στην κράτηση, ανάκριση και δίωξη των υπόπτων τρομοκρατίας και επιτρέπουν τη χρήση κάθε δυνατού μέσου, εφόσον είναι αναγκαίο.

Ο Ομπάμα δικαιολόγησε τελικά την υπογραφή του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι η επιτυχία της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας στηρίζεται στην ευελιξία των ανακριτικών και διωκτικών αρχών. Διευκρίνισε δε, ότι οι διατάξεις θα ερμηνευθούν έτσι, ώστε να τύχουν ευέλικτης εφαρμογής.

Το Κογκρέσο είχε καταλήξει στην ακριβή διατύπωση του νόμου από τα μέσα Δεκέμβρη. Την διάταξη υπέρ των κρατήσεων από το στρατό είχε εγκρίνει ομόφωνα και η Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων (American Civil Liberties Union – ACLU) καταδίκασε το νέο νόμο, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη γεωγραφικών ή χρονικών περιορισμών της κράτησης υπόπτων από το στρατό είναι επικίνδυνη. Προηγουμένως, είχε δώσει στη δημοσιότητα έκθεση για τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που έχει πάρει η αμερικανική κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία, καταγγέλλοντας το πλήγμα που αυτά προκάλεσαν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκθεση της ACLU

Σχόλια