Υπέρ της αποδοχής κρατουμένων του Γκουαντάναμο στην ΕΕ τάσσεται η πλειονότητα των ευρωβουλευτών

0

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν οι τρεις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της αποδοχής κρατουμένων από το στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο σε σωφρονιστικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου.

Συγκεκριμένα, υπέρ της αποδοχής περίπου 45 κρατουμένων από όλες της χώρες της ΕΕ τάχθηκαν οι ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών έθεσε ο αρχηγός της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς.

Εν αντιθέσει, εκπρόσωπος της ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών (UEN) συνέστησε προσοχή καθώς ορισμένοι πρώην κρατούμενοι αρχίζουν και πάλι την τρομοκρατική δραστηριότητα μετά την αποφυλάκισή τους.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο ζήτημα αν και κάποιες χώρες, όπως η Ιρλανδία, δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μόνο αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι η φυλακή του Γκουαντάναμο θα κλείσει μέσα σε ένα χρόνο αλλά δεν έχει αποφασιστεί η τύχη των περίπου 245 κρατουμένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από 2006 με ψήφισμα του το κλείσιμο της φυλακής στη βάση του Γκουαντάναμο και ζητούσε διασφάλιση ότι οι πρώην κρατούμενοι θα απελευθερωθούν χωρίς να υποβληθούν σε βασανιστήρια ή άλλου είδους σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Σήμερα οι ευρωβουλευτές καλούνται να εγκρίνουν ψήφισμα για το κλείσιμο της φυλακής.

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για «την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο» και υπενθυμίζεται ότι «η κύρια ευθύνη για τη συνολική διαδικασία του κλεισίματος του κέντρου κράτησης του Κόλπου του Γκουαντάναμο και για το μέλλον των κρατουμένων του βαρύνει τις ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο θα καλέσει τα κράτη μέλη «σε περίπτωση που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το ζητήσει, να συνεργαστούν στην εξεύρεση λύσεων, να είναι έτοιμα να δεχτούν κρατουμένους του Γκουαντάναμο στην ΕΕ, ούτως ώστε να συνεισφέρουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου και να εξασφαλίσουν, με αυτό τον τρόπο, κατά προτεραιότητα, δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση για όλους».

Σχόλια