Υπέρ της αποποινικοποίησης της ηρωίνης στην Αυστραλία

0

Έκκληση απηύθυνε προς την ηγεσία της Αυστραλίας ο δρ. Άλεξ Γούντοκ, διευθυντής της υπηρεσίας αλκοόλ και ναρκωτικών του Νοσοσκομείου St. Vincent του Σίδνεϊ, να ερευνήσει την περίπτωση, αν τοξικομανείς οι οποίοι αποτυγχάνουν σε προγράμματα αποτοξίνωσης, θα πρέπει, ως ύστατη επιλογή, να λαμβάνουν την ηρωίνη με συνταγή.
«Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα από το νόμο να δίνουν συνταγές για λήψη ηρωίνης σε εξαρτημένους από τη συγκεκριμένη ουσία, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως θάνατο από υπερβολική δόση, εξάπλωση επικίνδυνων ιών μέσω του αίματος, αλλά και εγκληματικές πράξεις», υποστηρίζουν οι ειδικοί στην Αυστραλία.
«Μιλάμε για μικρή ομάδα ανθρώπων, περίπου 5% του συνολικού αριθμού, οι οποίοι είναι εθισμένοι στην ηρωίνη και εξαιτίας της σοβαρότητας της εξάρτησής τους είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε εγκληματικές πράξεις. Επιπλέον, επηρεάζουν και άλλους να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη ουσία», δηλώνει ο γιατρός και προσθέτει: «Για το λόγο αυτό, αν τους «τραβήξουμε» από τους δρόμους και τους εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα θεραπείας (σσ. με επιστημονικά ελεγχόμενη χορήγηση ηρωϊνης), θα έχουμε ένα συνολικότερο όφελος, τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Λιγότερες εγκληματικές πράξεις, χαμηλότερα ασφάλιστρα για τον πολίτη».
Ο δρ. Γούντοκ, διευκρίνισε ότι στην Αυστραλία την τελευταία δεκαετία η ηρωίνη έχει σημειώσει θεαματική πτώση, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα από τα πλέον καταστροφικά ναρκωτικά, με θύματα κάπου 400 χρήστες το χρόνο.

Σχόλια