Υπέρ της πρότασης Γαλλίας – Αμερικής για το Λίβανο ο ΟΗΕ

0

Η Γαλλοαμερικανική πρόταση, για κατάπαυση πυρός στο Λίβανο, φαίνεται ότι γίνεται δεκτή τουλάχιστον από τα τέσσερα εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Μόσχα δεν δείχνει να έχει σοβαρές επιφυλάξεις, ικανές να οδηγήσουν σε προβολή βέτο.

Η κ. Ράις δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστεί γρήγορα απόφαση στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της βίας στο νότιο Λίβανο.

Αδιευκρίνιστη παρέμενε ως αργά χθες το βράδυ η στάση της Κίνας, καθώς δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Πεκίνο, ενώ θετικά αντιδρά και το Βερολίνο.

Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίζεται η κυβέρνηση του Λιβάνου και ζητεί από τις αραβικές χώρες να απορρίψουν το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι οι αραβικές χώρες υποστηρίζουν το επτά σημείων σχέδιο της λιβανικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση της κρίσης.

Η κ. Ράις αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι σημαντικό να ψηφιστεί απόφαση στο Σ.Α. του ΟΗΕ εντός μιας ή δυο ημερών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της βίας στο νότιο Λίβανο.

Μία απόφαση του ΟΗΕ δε θα σταματήσει όλες τις συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, σημείωσε, αλλά τόνισε ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τηρήσει εκεχειρία αν δεν αποσυρθούν πλήρως οι ισραηλινές δυνάμεις από το Λίβανο.

Σχόλια