Υπέρ της σύστασης νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισε ο ΟΗΕ

0

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της σύστασης του νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιζητώντας να ενδυναμώσει τους μηχανισμούς του διεθνούς Οργανισμού στην αντιμετώπιση παραβιάσεων εκ μέρους κρατών-μελών.

Η Γενική Συνέλευση, αποτελούμενη από 191 κράτη-μέλη, ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος: 170 ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου) και τρεις αποχές (Βενεζουέλα, Λευκορωσία και Ιράν). Σε ορισμένα κράτη-μέλη έχει απαγορευθεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία λόγω οφειλών στον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Μπους αρνήθηκε να στηρίξει το νέο Συμβούλιο, επιχειρηματολογώντας πως δεν αποτελεί τη ριζική μεταρρύθμιση που επιζητούσε ώστε να διασφαλίσει πως χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Κούβα, το Σουδάν, η Μιανμάρ και η Ζιμπάμπουε δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Βάσει του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε, η Επιτροπή θα καταργηθεί στις 16 Ιουνίου και το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει την παρθενική του συνεδρίαση στις 19 Ιουνίου. Το σχετικό ψήφισμα συνέταξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Γιάν Ελιάσον έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποτελείται από 47 μέλη έναντι των 53 της απελθούσας Επιτροπής. Τα 47 αυτά μέλη θα εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, και όχι με πλειοψηφία δύο τρίτων που Ανάν, ΗΠΑ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν για να κρατήσουν εκτός Επιτροπής τους παραβάτες.

Σχόλια