Υπερψηφίστηκε η έκθεση Μπροκ

0

Υιοθετήθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, με εισηγητή τον πρόεδρό της Γερμανό ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν με 397 ψήφους υπέρ, 95 κατά και 37 αποχές υπέρ της πρότασης ψηφίσματος.

Ειδικά για την Τουρκία στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί και καλεί την Αγκυρα να άρει όλα τα υπάρχοντα νομοθετικά και πρακτικά εμπόδια στην πλήρη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Η Ευρωβουλή εκφράζει επίσης τη λύπη της για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης και καλεί τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις σχετικές ρυθμίσεις.

Για την ΠΓΔΜ γίνεται αναφορά στην πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια και προσυπογράφει τη σύσταση της Επιτροπής να της χορηγηθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Ανάμεσα στις υποδείξεις για περαιτέρω πρόοδο, στο άρθρο 43 της εκθέσεως τα Σκόπια καλούνται να αναζητήσουν με εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο, μαζί με την Αθήνα, αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία, ωστόσο, αναφέρεται ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω ενσωμάτωση.

Με το ψήφισμα καλείται η Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως την 31η Δεκεμβρίου 2006 με την οποία «να παραθέτει τις αρχές που στηρίζουν και καθορίζουν την ικανότητα απορρόφηση».

Σχόλια