Υπερψηφίστηκε ο νέος καταστατικός χάρτης από τους Καταλανούς

0

Συντριπτικό το ποσοστό των Καταλανών που ψήφισαν υπέρ του νέου Καταστατικού Χάρτη την Κυριακή. Το 74% των πολιτών ψήφισε «ναι» σε περισσότερη αυτονομία και κυρίως στη δυνατότητα να θεωρούνται πλέον έθνος εντός της Ισπανίας. Η συμμετοχή άγγιξε το 49%.

Με καταμετρημένο το 98,5% των ψήφων, υπέρ του νέου Καταστατικού Χάρτη τάχθηκε το 73,9%, έναντι 21% που τον καταψήφισε. Η προσέλευση άγγιξε το 49,4%.

Υπενθυμίζεται ότι στο ανάλογο δημοψήφισμα του 1979, η συμμετοχή είχε φτάσει το 60%. Τότε, το 88,1% των Καταλανών είχε εγκρίνει τον προηγούμενο Καταστατικό Χάρτη.

Το νέο καθεστώς -Estatut στην καταλανική γλώσσα- δίνει μεταξύ άλλων στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στους τομείς των φορολογικών εσόδων και δαπανών και στην πολιτική που αφορά στη μετανάστευση. Λιγότερο από το ένα έκτο του ισπανικού πληθυσμού ζει στην Καταλονία, όμως η επαρχία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της χώρας.

Την πρόταση για μεγαλύτερη αυτονομία στήριξε η ισπανική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο, ενώ κατά τάχθηκε το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η Καταλονία κυβερνάται από τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) -ο ηγέτης του Πασκουάλ Μαραγκάλ είναι πρόεδρος της Καταλονίας- το Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας (ERC) και οι Πράσινοι (ICV).

O Μαραγκάλ διατέλεσε δήμαρχος της Βαρκελώνης από το 1982 έως το 1997 και θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.