Υπερπληθυσμός και κακομεταχείριση των κρατουμένων στις πορτογαλικές φυλακές

0

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης (Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment – CPT) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στις πορτογαλικές φυλακές, όπως αυτή καταγράφηκε μετά από την εξαήμερη επίσκεψη μελών της Επιτροπής στη χώρα, κατά το προηγούμενο έτος.

Στην έκθεση [Link] γίνεται λόγος για υπερπληθυσμό και κακομεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές της Πορτογαλίας ενώ, όπως παρατηρήθηκε, στις φυλακές υψίστης ασφάλειας Linhó και Paços de Ferreira, οι κρατούμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν 22 ώρες την ημέρα κλεισμένοι στα κελιά τους, χωρίς να προβλέπεται καμία δραστηριότητα.

Επίσης, η CPT προβαίνει σε συστάσεις και υπογραμμίζει ότι το χρονικό όριο της απομόνωσης που επιβάλλεται σε κρατουμένους θα πρέπει να μειωθεί στις 14 ημέρες.

Συχνά είναι και τα περιστατικά κακοποίησης και κακομεταχείρισης των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο κρατουμένων στην περιοχή Santa Cruz do Bispo.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τις πορτογαλικές αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση και να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σχόλια