Υπεύθυνοι του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη

0

Ένας Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος κι ένας ιερέας, αρμόδιοι για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού, καταδικάστηκαν σε 10ήμερη φυλάκιση με αναστολή, επειδή το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους στην κατηγορία της μόλυνσης του περιβάλλοντος με ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, ύστερα από τη δημοσίευση επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τις κεραίες του σταθμού βόρεια της Ρώμης είναι ανώτερο από το επιτρεπτό, και μπορεί να ευθύνεται για περιπτώσεις καρκινογενέσεων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Η ίδια υπόθεση είχε απορριφθεί το 2002, καθώς κρίθηκε ότι η Ιταλία δεν έχει δικαιοδοσία πάνω σε ζητήματα του Βατικανού. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανατράπηκε και οι υπεύθυνοι του ραδιοφωνικού σταθμού οδηγήθηκαν και πάλι ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης.

Οι καταδικασθέντες πρόκειται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ πολιτικό δικαστήριο θα ορίσει στο προσεχές μέλλον το ύψος της αποζημίωσης που θα τους βαρύνει, η οποία μπορεί να ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια