ΥΠΕΞ: Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στα κατεχόμενα

0

“Ανυπόστατη, άκυρη και άνευ περιεχομένου” χαρακτηρίζει η Ελλάδα την πρόσφατη Ρηματική Διακοίνωση της Τουρκίας προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, με την οποία κατέθεσε γεωγραφικές συντεταγμένες, στη λεγόμενη ”συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας” της με το ψευδοκράτος.

Ταυτόχρονα, με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, η Αθήνα χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας «καταφανώς παράνομες από πλευράς Διεθνούς Δικαίου» και «αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες τακτικές προσβάλουν τη Διεθνή Κοινότητα, «προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παράνομη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, η Αθήνα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέλεξε η Άγκυρα για να προβεί σε αυτήν «την παράνομη ενέργεια», της κατάθεσης συντεταγμένων για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας σε έδαφος που δεν της ανήκει, έρχεται «σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας και διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού» και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις «πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

 

Σχόλια