Υπό δικαστική έρευνα η Ch. Lagarde για αμέλεια σε υπόθεση διαιτησίας

0

Υπό έρευνα για αμέλεια στο πλαίσιο της υπόθεσης μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Bernard Tapie και την τράπεζα Credit Lyonnais, ανακοινώθηκε πως τέθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde

Ρωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: «Όχι. Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα».

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση αυτή αφορά διαμάχη που είχε ο επιχειρηματίας με την κρατική τράπεζα, την περίοδο που η Lagarde ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο επιχειρηματίας Β. Tapie, είχε κατηγορήσει την τράπεζα πως τον εξαπάτησε κατά τη διαδικασία πώλησης της Adidas, τη δεκαετία του ’90. Έπειτα από διακανονισμό το 2008 του καταβλήθηκε αποζημίωση 285 εκατ. ευρώ με την έγκριση της τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας, Christine Lagarde.

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε ήδη από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα οδηγηθεί σε δίκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση των δικαστών να διεξάγουν έρευνα σε βάρος της για αμέλεια σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι αβάσιμη και πρόκειται να προσφύγει εναντίον της.
 

Σχόλια