Υπό εξέταση η προσφυγή κατά του κόμματος του Ερντογάν

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι θα εξετάσει την προσφυγή που έχει κατατεθεί για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε 71 κορυφαία στελέχη του, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Οσμάν Πασκούτ ανακοίνωσε ότι ελήφθη ομόφωνα απόφαση να εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημα που υπεβλήθη στις 14 Μαρτίου από τον εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια με το σκεπτικό ότι το AKP επιδίδεται σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ως προς την ουσία της προσφυγής θα είναι προϊόν πολύμηνης διαδικασίας.

O αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του για την παραπομπή του AKP στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για ένα «συστημικό σφάλμα» μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο της Τουρκίας, διευκρίνισε ο επίτροπος που ανέφερε ακόμη ότι «η απαγόρευση ή η διάλυση κομμάτων είναι ακραίο μέτρο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με άκρα συγκράτηση. Δεν βλέπω καμία σχετική δικαιολογία για αυτήν την περίπτωση».

Η εισαγγελική προσφυγή έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των υπερασπιστών του κοσμικού κράτους και των υποστηρικτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποκρούει τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα και αντιτείνει ότι το διάβημα του τελευταίου υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα.

Ωστόσο, κύκλοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της δικαστικής εξουσίας, προπυργίων του κοσμικού κράτους, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για σταδιακό εξισλαμισμό της χώρας.

Σχόλια