Υπό εξέταση η συμμετοχή του Βατικανού στην Eurojust

0

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει μέλος της ομάδας Eurojust, η οποία είναι το μέσο που θεσπίστηκε το 2002 για την ενίσχυση της καταπολέμησης των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας μέσω της στενότερης δικαστικής συνεργασίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής του Βατικανού, Νικόλα Πικάρντι ανακοίνωσε το ενδεχόμενο ένταξης στην Eurojust κατά τη διάρκεια τελετής για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.
Ο Νικολά Πικάρντι εξήγησε ότι η συνεχώς αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της διεθνούς κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο το Βατικανό έγινε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας – Ιντερπόλ ενώ από το 2006 οι φρουροί του Βατικανού συμμετέχουν σε συναντήσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
“Η ένταξη στην Eurojust θα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εκστρατεία για την πάταξη της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, πρόσθεσε ο κ. Πικάρντι.
Μια ακόμα πρόταση του εισαγγελέα του Βατικανού ήταν η θέσπιση ειδικού νόμου για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών. “Το 2008 οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης του Βατικανού ένα άτομο με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δεν είχαμε κανένα νόμο στα βιβλία για να αντιμετωπίσουμε την υπόθεση”, κατέληξε ο Νικολά Πικάρντι.
Στο Βατικανό ζουν συνολικά 492 άνθρωποι αλλά κάθε χρόνο περισσότεροι από 18 εκατομμύρια τουρίστες και πιστοί επισκέπτονται την έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Σχόλια