Υπό εξέταση τελεί το αίτημα μεταφοράς Γαλλίδας που έχει καταδικασθεί στο Μεξικό

0

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η διμερής γαλλο-μεξικανική επιτροπή συνεχίζει την μελέτη του φακέλου για την πιθανή μεταφορά της Γαλλίδας Φλοράνς Κασέ, η οποία έχει καταδικασθεί σε 60 χρόνια κάθειρξη στο Μεξικό για συνενοχή της σε αδικήματα, τα οποία η ίδια αρνείται ότι διέπραξε.

«Ο στόχος της μεξικανικής αντιπροσωπείας είναι να μπορέσει να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκτίσει πλήρως η Κασέ την ποινή που της έχουν επιβάλλει τα μεξικανικά δικαστήρια», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιτροπή «έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές» κι «εξακολουθεί να εξετάζει την αρμοδιότητα της Συνθήκης του Στρασβούργου προκειμένου να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στους προέδρους Φελίπε Καλδερόν και Νικολά Σαρκοζί», ενώ μία νέα συνεδρίασή της προβλέπεται «πριν τα τέλη Απριλίου».

Η Κασέ, η οποία συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2005 με τον Μεξικανό πρώην αρραβωνιαστικό της, είχε πρωτόδικα καταδικασθεί σε 90ετή κάθειρξη, η οποία αργότερα μειώθηκε στα 60 χρόνια από το Εφετείο.

Ο Γάλλος συνήγορός της τόνισε χθες πως είναι έτοιμος «να ζητήσει από τη Γαλλία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη» εάν το Μεξικό αρνηθεί να δεχθεί τη μεταφορά της, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Στρασβούργου για έκτιση των ποινών στη χώρα καταγωγής των καταδίκων.

Σχόλια