Υπό εξέταση το ενδεχόμενο αγωγών κατά του Ιράκ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος της σημερινής ηγεσίας του Ιράκ για τις ενέργειες του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Συνήθως οι ηγεσίες κρατών της διεθνούς κοινότητας έχουν ασυλία απέναντι στα αμερικανικά δικαστήρια.

Ωστόσο, το ομοσπονδιακό δίκαιο των ΗΠΑ αφαιρεί αυτό το προνόμιο, όταν πρόκειται για κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία. Επί ηγεσίας Σαντάμ, το Ιράκ εθεωρείτο ένα από τα κράτη που στήριζε και υπέθαλπε τη διεθνή τρομοκρατία.

Από την άλλη μεριά, η νυν ηγεσία του Ιράκ αναφέρει ότι η επέμβαση με επικεφαλής τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν και ο ομοσπονδιακός νόμος του 2003 απεκατέστησαν την ασυλία του Ιράκ απέναντι στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, ισχυρίζονται ότι ο νόμος που ψήφισε το κογκρέσο δε χορηγεί στο Ιράκ απευθείας ασπίδα ασυλίας από αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια.

Ο δικαστής, Ντέιβιντ Σάουτερ, επισημαίνει ότι εφόσον ο νόμος δεν είναι σαφής “το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί από τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος για να αποφασίσει εάν μπορεί να ασκηθεί αγωγή εις βάρος ξένου κράτους”.

Ανάμεσα στους Αμερικανούς που θέλουν να ασκήσουν αγωγή εις βάρος του Ιράκ είναι ο ανταποκριτής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, Μπομπ Σάιμον, ο οποίος κρατήθηκε ως αιχμάλωτος για περισσότερο από ένα μήνα το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αγωγή ασκούν, επίσης, τα παιδιά του Κένεθ Μπίτι, επιθεωρητής σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα παιδιά του επιθεωρητή συντήρησης αεροσκαφών, Γουίλιαμ Μπαρλούν.

Το 2001 ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον έκρινε ότι οι δύο Αμερικανοί υπέστησαν βασανιστήρια κατά την παράνομη κράτησή τους στη Βαγδάτη και επιδίκασε αποζημίωση 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων στον Μπίτι και 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων στον Μπαρλούν.