Υπό εξέταση το σύστημα ηλεκτρονικής βίζας για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ε.Ε

0

Με το ίδιο νόμισμα σκέφτεται να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ΗΠΑ, υποχρεώνοντας με τη σειρά της τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες είτε για τουρίστες, να ζητούν μέσω Ίντερνετ άδεια να ταξιδέψουν στις ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον 48 χώρες νωρίτερα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Φράνκο Φρατίνι είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο με επιστολή του τον Μάικλ Τσέρτοφ, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, πως η Ε.Ε. μπορεί να ανταποδώσει τα δέοντα.

Παρά ταύτα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αγνοώντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κομισιόν και των οργανώσεων Ευρωπαίων επιχειρηματιών, υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή το νόμο, βάσει του οποίου, όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ακόμα και αυτοί που προέρχονται από χώρες που δεν χρειάζονταν μέχρι τώρα βίζα, πρέπει να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τις αμερικανικές αρχές για τα σχέδιά τους τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα.

Ως εκ τούτου ο Ευρωπαίο Επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε πως εξετάζεται σοβαρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο εφαρμογής του συστήματος της ηλεκτρονικής βίζας για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ε.Ε.