Υπό κράτηση επικεφαλής πολιτοφυλακής του Σουδάν

0

Υπό κράτηση έχει τεθεί ο επικεφαλής πολιτοφυλακής του Σουδάν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Το ICC εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Αλί Μοχάμεντ Αλί Αμπντέλ – Ραχμάν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν δήλωσε ότι η έρευνα για τυχόν διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον Ραχμάν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορεί, επίσης, τον πρόεδρο του Σουδάν για εγκλήματα πολέμου στην επαρχία του Νταρφούρ.

Σύμφωνα με αναλυτές η κυβέρνηση του Σουδάν ασκεί έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καθυστερήσει η έρευνα του ICC εις βάρος του προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Χαρτούμ, το Σουδάν αρνείται να συνεργαστεί με το ICC στην εν λόγω υπόθεση και εμμένει να διενεργήσει δικές του έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων στο Νταρφούρ.

Νομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ποινικό δίκαιο του Σουδάν δε συμπεριλαμβάνει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αρνείται επίσης τις καταγγελίες ότι υποστήριξε τις αραβικές πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για βιαιότητες κατά αμάχων στο Νταρφούρ.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 300.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2003 που ξεκίνησε η ένοπλη δράση των αραβικών πολιτοφυλακών.

Σχόλια