Υπόθεση διαρροής μυστικών στην Κομισιόν

0

Τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μετά την αποκάλυψη ότι διευθυντής τμήματος της γενικής διεύθυνσης για το Εμπόριο έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια της υπηρεσίας του σε δημοσιογράφους των “Κυριακάτικων Τάιμς” με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Γερμανός διευθυντής τμήματος της Κομισιόν, Φριτς Χάραλντ Βένιχ έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Γερμανός κοινοτικός αξιωματούχος φέρεται να είχε συνομιλίες με δύο Βρετανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι προσποιήθηκαν ότι εκπροσωπούν Κινέζο επιχειρηματία από τον Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκαν τεράστια αμοιβή μετά την συνταξιοδότηση του Γερμανού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Φριτς Χάραλντ Βένιχ, σύμφωνα με τους “Κυριακάτικους Τάιμς” αποκάλυψε ότι ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον θα στηρίξει τις κινήσεις για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις σε κινεζικές εταιρείες εισαγωγής υποδημάτων. Μια απόφαση, την οποία επρόκειτο να παρουσιάσει ο Πίτερ Μάντελσον αύριο στους συναδέλφους του στην Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε αμέσως τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας και διευκρίνισε ότι ο κ. Βένιχ βρίσκεται ακόμα σε άδεια. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τις πληροφορίες της για να αποφασίσει εάν θα διενεργήσει επίσημη ανοικτή έρευνα.

Σχόλια