Υπόθεση σταθμός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το εργατικό δίκαιο της Ε.Ε

0

Μια υπόθεση η οποία αποτελεί σταθμό για τα δεδομένα της εργατικής νομοθεσίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται να εκδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας Laval, από τη Λετονία, η οποία πλήρωνε με αμοιβές Λετονίας, ανθρώπους που εργάζονταν στη Σουηδία.

Τα συνδικάτα της Σουηδίας αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τοπικά, ενώ κάνουν λόγο για καταδικασμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της κατασκευαστικής εταιρείας Laval.

Από την πλευρά της η εταιρεία Laval υποστηρίζει ότι άνθρωποι της έχασαν τις εργασίες τους, όταν συνδικαλιστές απέκλεισαν τις εισόδους εργοταξίων, και ανάγκασαν την εταιρεία να αποχωρήσει από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ξένες εταιρείες οφείλουν να πληρώνουν τον κατώτατο μισθό της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται, ωστόσο η Laval υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Λετονίας επειδή η Σουηδία δεν έχει ορίσει κατώτατο μισθό.

Νομικοί υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στο νομικό οικοδόμημα της Ένωσης. Η κυβέρνηση της Σουηδίας στηρίζει τα συνδικάτα της χώρας ενώ η Λετονία τη Laval δημιουργώντας έτσι σύγκρουση εθνικών συμφερόντων.

Σχόλια