Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ ο Edward Snowden

0

Στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, θα περιλαμβάνεται ο πρώην τεχνικός της CIA, Edward Snowden.

H αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά) ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει το Snowden, ως υποψήφιο για το ευρωπαϊκό αυτό βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1998.
«Ο Snowden έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του, προκειμένου να επιβεβαιώσει το μεγαλύτερο σύγχρονο σκάνδαλο ψηφιακών παρακολουθήσεων και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για παραβιάσειςτου ευρωπαϊκού νόμου για την προστασία των δεδομένων και βασικών δικαιωμάτων», αναφέρει η GUE/NLG σε ανακοίνωσή της.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η απονομή πραγματοποιείται κοντά στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κύρωσε την Οικουμενική Διακήρυξη το 1948, ημέρα που τιμάται επίσης ως Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

H πρόταση υποψηφιότητας του Edward Snowden για το σημαντικό αυτό βραβείο, αναμένεται να κλιμακώσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
 

Σχόλια