Υπογραφή ενεργειακού συμφώνου με Ρωσία προτείνει κοινοτικό εσωτερικό έγγραφο

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει για ένα ευρύ ενεργειακό Σύμφωνο με τη Ρωσία και παράλληλα να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας, σύμφωνα με κοινοτικό εσωτερικό έγγραφο που θα τεθεί υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «25» τον προσεχή μήνα.

“”Η ΕΕ και η Ρωσία είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα και έχουν κοινό συμφέρον για μια τέτοια συμφωνία», αναφέρεται στο σχέδιο του κειμένου που συντάχθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα και την αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις Επίτροπο Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στη δυσθυμία πολλών κρατών της ΕΕ σχετικά με τη στάση της Ρωσίας τον Ιανουάριο (σσ. όταν είχε διακόψει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη λόγω κάποιων οικονομικών διαφορών με την Ουκρανία) αλλά διατυπώνεται μια γενική προειδοποίηση σχετικά με την ανάγκη εναλλακτικών προμηθευτών και τη διασφάλιση των «όρων του παιχνιδιού» μέσω της υπογραφής ενεργειακών συμφωνιών με τις τρίτες χώρες.

Τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο θέρετρο Σόχι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σχόλια