Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- Αυστραλίας για χορήγηση visa με δικαίωμα εργασίας

0

Σε υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για χορήγηση visa σε 500 άτομα, ηλικίας 18 έως 30 ετών, με δικαίωμα εργασίας έως ένα χρόνο, προχώρησε η Ελλάδα, ικανοποιώντας αίτημα ομογενειακών φορέων.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες και όχι άμεσα, αφού θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη υπέγραψε η κ. Κεφαλογιάννη και από αυστραλιανής ο υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον, στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην Καμπέρα.
Όπως υπογραμμίστηκε, σκοπός της συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών και η προώθηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση, η διμερής συμφωνία θα αφορά 500 νέους, φοιτητές
18-30 ετών, που θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν ένα ταξίδι στην Αυστραλία ή στην Ελλάδα, αντίστοιχα, με άδεια εργασίας, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, αν το πρόγραμμα αυτό έχει επιτυχία, τότε θα μπορούσε να επεκταθεί.

Από την άλλη πλευρά, η αντίθετη άποψη λέει πως η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας, δε θα ωφελήσει σε τίποτα στη λύση της ανεργίας, καθώς και στην Αυστραλία τα ποσοστά της (της ανεργίας) είναι τον τελευταίο καιρό αυξημένα.