Υπόλογο το Ισραήλ για τον αποκλεισμό εισόδου Παλαιστινίων στο έδαφός του

0

Ισραηλινή ΜΚΟ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του Ισραήλ αναφορικά με τον αποκλεισμό εξόδου από την Γάζα που επιβάλλει στους Παλαιστίνιους. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι κατ’ αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος για πράξεις του στρατού του, αδυνατούν να εμφανιστούν στο δικαστήριο.
Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2006 έδωσε στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να αποζημιωθούν για κάθε ζημία που τους προξένησαν στρατιωτικά όργανα πέρα από τις «προφανείς πράξεις πολέμου». Έκτοτε έχουν ασκηθεί πολλές αγωγές αποζημίωσης για σωματικές βλάβες, βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και περιουσιακές ζημίες που υπέστησαν οι πολίτες. Το Ισραήλ, ωστόσο, αρνείται συστηματικά να επιτρέψει στους ενάγοντες και στους μάρτυρες είσοδο στη χώρα για να εμφανιστούν στο δικαστήριο, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
«Ο ενάγων κατοικεί μόνιμα στη Γάζα και αδυνατεί να εισέλθει στο Ισραήλ. Συνεπώς, δεν μπορεί να συναντηθεί με το δικηγόρο του, ούτε να τελέσει διαδικαστικές πράξεις αυτοπροσώπως. Δεν μπορεί να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, ούτε να υποστηρίξει τη δική του οπτική για την υπόθεση. Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να μεταβληθεί στο ορατό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά το αιτιολογικό δικαστικής απόφασης σε υπόθεση του 2009.
Η προσφυγή της οργάνωσης Adalah, εκ μέρους δεκατριών εναγόντων από τη Γάζα και των δικηγόρων τους, πρόκειται να εκδικαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου. «Σε όλες αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν την ύπαρξη αστικής ευθύνης του ισραηλινού κράτους. Απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα, το Ισραήλ προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Οι ενάγοντες δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Κάπως έτσι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009 καταντά κενό γράμμα», σχολίασε εκπρόσωπος της Adalah.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε στους εκπροσώπους της οργάνωσης τονίζοντας ότι το κράτος δεν έχει νομική υποχρέωση να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους την είσοδο στη χώρα. «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Από τον Ιούνιο του 2007, που δραστηριοποιείται εκεί η Χαμάς, κυβερνά ένα τρομοκρατικό καθεστώς, το οποίο έχει μετατρέψει την Γάζα σε εχθρικό για το Ισραήλ έδαφος. Οι ενάγοντες διαθέτουν κάθε άλλο μέσο για να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους, για παράδειγμα φαξ, τηλέφωνο, e-mail», έγραφε επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Adalah.