Υπόπτους συνωμοσίας τρομοκρατικών επιθέσεων δικάζει βρετανικό δικαστήριο

0

Βρετανικό Δικαστήριο ξεκίνησε χθες την εκδίκαση της υπόθεσης επταμελούς ομάδας Βρετανών ισλαμιστών, η οποία σχεδίαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων επί βρετανικού εδάφους το 2004 με πιθανούς στόχους νυχτερινά κέντρα, τρένα και εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Ουότερς δήλωσε πως οι επτά Βρετανοί είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν «όλα τα απαραίτητα συστατικά» προκειμένου να εξαπολύσουν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Και οι επτά αρνούνται τις κατηγορίες συνωμοσίας την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2003 και Απριλίου 2004.

Τέσσερις εξ αυτών αρνούνται, επίσης, ότι είχαν στην κατοχή τους χημικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, αν και σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ουότερες οι ερευνητές της αστυνομίας εντόπισαν και κατέσχεσαν σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων υλικών.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ενώπιον των ενόρκων ότι θα ακούσουν σύντομα την μαρτυρία του αμερικανικής υπηκοότητας Μοχάμεντ Μπαμπάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνωμοσία. Ο Μπαμπάρ έχει δηλώσει ένοχος ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης και η κατάθεσή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Μοχάμεντ Μπαμπάρ φέρεται να είχε συναντήσει αρκετούς από τους κατηγορούμενους στη Βρετανία και το Πακιστάν, όπου πολλοί διατηρούσαν οικογενειακούς δεσμούς. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο βασικός στόχος των ταξιδιών που πραγματοποίησαν οι κατηγορούμενοι στο Πακιστάν ήταν να αποκτήσουν ειδίκευση στα εκρηκτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια της επταμελούς ομάδας απετράπησαν λίγο πριν οριστικοποιηθούν οι στόχοι που επρόκειτο να πληγούν. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε σε μαζική επιχείρηση παρακολούθησης της MI5 και της αστυνομίας.

Σχόλια