Υποχωρεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριo για τη δίκη του υιού Καντάφι στη Λιβύη

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναμένεται να αποσύρει το αίτημα παράδοσης σε αυτό του υιού Καντάφι και να συμφωνήσει με τη διεξαγωγή της δίκης στη Λιβύη από τις εθνικές αρχές, υπό τον όρο να γίνει η δίκη με την εποπτεία αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC θα οριστικοποιηθεί προσεχώς η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε η δίκη του Saif al-Islam Gaddafi να γίνει μεν στη Λιβύη, όμως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να αναλάβει εποπτικό ρόλο για τα νομικά ζητήματα της διαδικασίας και την τήρηση των διατυπώσεων ασφαλείας. Την επεξεργασία μίας τέτοιας συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ενώ ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο, θα επισκεφθεί τη χώρα εντός της εβδομάδας Ακόμη και αν επιτευχθεί η συμφωνία, πάντως, η δίκη του υιού Καντάφι αναμένεται να ξεκινήσει μετά από μήνες.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ταχθεί κατά της διεξαγωγής της δίκης στη Λιβύη, με το επιχείρημα ότι το εθνικό δικαιοδοτικό σύστημα δεν είναι θεσμικά ικανό να ανταποκριθεί σε μία τέτοιας σημασίας και δυσκολίας υπόθεση. Εφόσον κριθεί ένοχος κατά το λιβυκό δίκαιο ο υιός Καντάφι απειλείται με θανατική ποινή.

Σχόλια