Υποχρεωτικοί DNA έλεγχοι και στην Ελβετία

0

Νόμο για τον υποχρεωτικό έλεγχο του γενετικού υλικού (DNA) των μεταναστών υποψηφίων για οικογενειακή επανένωση προτείνει βουλευτής του ισχυρότερου κόμματος στη βουλή της Ελβετίας.

Η πρόταση αφορά μετανάστες και πρόσφυγες από 35 κράτη κυρίως από την Αφρική και την Ασία.

Ο βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, Άλφερντ Χέερ φέρεται να υπέβαλε την εν λόγω πρόταση δύο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 29% – το καλύτερο ποσοστό ενός κόμματος από το 1919. Η εκστρατεία του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος επικεντρώθηκε στα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. «Για άλλη μια φορά πλήττονται άνθρωποι, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα», είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Χανς Γιούεργκ Φερ.

Παρόμοιο νομοσχέδιο ενέκρινε προ εβδομάδων η κάτω Βουλή της Γαλλίας.

Οι αιτούντες άδεια εισόδου στην Ελβετία θα καλύπτουν τα έξοδα του τεστ, το οποίο κοστίζει περίπου 600 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Κόμματος δεν προέβησαν σε σχόλια, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι βουλευτές θα στηρίξουν αυτήν πρόταση.

Πρόσφατα το εθνικιστικό κόμμα της Ελβετίας ξεκίνησε εκστρατεία για την απέλαση των αλλοδαπών που έχουν διαπράξει εγκλήματα. Η εκστρατεία συνοδεύεται από αφίσα, η οποία δείχνει τα άσπρα πρόβατα να κλωτσούν τα μαύρα εκτός της ελβετικής σημαίας.

Η αφίσα καταδικάστηκε ως ρατσιστική αλλά φαίνεται να συνέβαλε στη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών, απαραίτητων για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της πρότασης για την απέλαση.

Σχόλια