Δικαστικοί Υπάλληλοι : Δίωρες Διακοπές Εργασιών, χωρίς περαιτέρω παράταση του ωραρίου

0

Σύμφωνα μα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  1. Κλήση της ΟΔΥΕ στη συζήτηση στο Πειθαρχικό του Εφετείου Αθηνών, για το θέμα του Ταμείου της περιόδου 2012-2014,
  2. Προσλήψεις και Κινητοποιήσεις του Κλάδου
  3. Επιμόρφωση Δικαστικών Υπαλλήλων
  4. Τρέχοντα θέματα (εγκρίσεις δαπανών, οικονομικές ενισχύσεις Συλλόγων κλπ)

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου αποφασίστηκαν :

“Κοινή – Ομόφωνη θέση των μελών του Δ.Σ. ήταν η αναγκαιότητα έναρξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τον Κλάδο, προκειμένου να διεκδικήσομε λύσεις στα χρονίζοντα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα στο χώρο των Δικαστηρίων. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προκρίθηκαν ως οι πλέον ρεαλιστικές για την δεδομένη χρονική συγκυρία είναι οι δίωρες διακοπές, μέτρο άλλωστε που έχει ακολουθηθεί από Πρωτοβάθμιους Συλλόγους το τελευταίο διάστημα (π.χ. Σύλλογο Αθήνας, Ρόδου, Λάρισας, Σάμου κλπ) με ικανοποιητική συμμετοχή των συναδέλφων, αλλά και με ανάδειξη μέσω αυτών, των προβλημάτων και ενεργοποίησης σε πολλές περιπτώσεις διαδικασιών εξεύρεσης λύσεων (βλέπε επιπλέον διορισμοί σε Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας, δρομολόγηση λύσης στο θέμα των μεταβατικών Δικαστηρίων της Σάμου κλπ).

Αναλυτικά :

Έτσι στο πλαίσιο της έναρξης και της κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Κλάδου, αποφασίστηκαν  ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

1ο) Δίωρες Διακοπές Εργασιών (09:00-11:00 π.μ.), χωρίς περαιτέρω παράταση του ωραρίου πέραν της ώρας 15:00, σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, με αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, οι οποίοι θα καθορίσουν είτε μέσω Γενικών Συνελεύσεων ή αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε μέσω  ψηφοφορίας (δημοψηφίσματος των μελών τους), τον ακριβή χρόνο έναρξης (ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι δίωρες διακοπές), τη διάρκεια (πόσες ημέρες θα διαρκέσουν) και κάθε μέσο και τρόπο προβολής και ανάδειξης των κινητοποιήσεων αυτών, τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής τους, σύμφωνα με ένα γενικό κείμενο αρχών-θέσεων-αιτημάτων της Ο.Δ.Υ.Ε., το οποίο θα κοινοποιηθεί προς όλους τους Συλλόγους άμεσα (έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας). Η κορύφωση των ανωτέρω διακοπών θα είναι 24ωρη απεργία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου και φυσικά υπό την αιγίδα, την έγκριση και τη στήριξη της ΟΔΥΕ.

2ο) Στήριξη του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ στις 2ωρες διακοπές εργασιών που έχει ήδη αποφασίσει και προγραμματίσει από 3/2/2020 το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.

3ο) Την έκδοση Ψηφισμάτων Συμπαράστασης από όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους της χώρας και την Ο.Δ.Υ.Ε., προς τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους των ακριτικών νησιών (Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Λήμνου, Κω, Ρόδου) και της Θράκης, που βιώνουν ιδιαίτερες εργασιακές, σωματικές,  ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες διαχειριζόμενοι το μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών. Ταυτόχρονα να γίνει, με πρωτοβουλία της Ο.Δ.Υ.Ε.,  ανάδειξη των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών τους από τα Μέσα Ενημέρωσης.

4ο) Να εκδοθεί από την ΟΔΥΕ ένθετο φυλλάδιο, που θα διανεμηθεί μέσω του έντυπου τύπου, αλλά και μέσω ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης(ιστοσελίδες), απευθυνόμενο προς τους πολίτες και θα καταγράφει με παραστατικό, απλό και κατανοητό τρόπο τα διαχρονικά προβλήματα των Δικαστηρίων.

5ο) Να πραγματοποιηθεί  άμεσα παράσταση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ προς το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ζητηθούν λύσεις στα θέματα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις προκηρύξεις 1Κ/2017  και 8Κ/2017.

6ο) Να εκδοθεί Ψήφισμα – Καταγγελία της ΟΔΥΕ για την υποστελέχωση της Διεύθυνσης της Γραμματείας των Δικαστηρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

7ο) Να διοργανωθεί Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Μακεδονίας, με τόπο διεξαγωγής την Θεσσαλονίκη, κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020  συνδυαζόμενη με ανοικτή Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ